Smanjimo poreze – to se moze

Think small

Think small

U meduvremenu, u Rumunjskoj:

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&mm=02&dd=22&nav_id=960774

Prema tom nacrtu PDV treba da se smanji sa sadašnjih 24 odsto na 20 odsto u januaru 2016. godine i na 18 odsto u januaru 2018. godine.

Samo to smanjenje poreza trebalo bi da utiče na dodatni jedan procenat rasta BDP-a iduće godine, rekao je rumunski ministar finansija Darius Valcov na sastanku vlade.

To smanjenje preza će značiti smanjenje prihoda u državnoj kasi od 2,6 milijardi evra 2016. godine (1,5 BDP-a), prema proceni ministarstva, koje dodaje da bi taj manjak bio nadoknađen otvaranjem 145.000 radnih mesta i povećanjem potrošnje, dva faktora koja će sa svoje strane generisati prihode procenjene na 1,4 milijarde evra.

Bukurešt takođe predviđa da za dva procentna poena smanji jedinstveni porez na dobit i prihode, sa 16 odsto koliko iznosi sada na 14 odsto 2019. godine.

Slabi neki nasljednici Drakule, kao da namjeravaju piti manje krvi, a ne vise…

Ekonomska politika i nije toliko komplicirana stvar koliko zele da povjerujemo. Ako neka zemlja moze uvjerljivo sniziti poreze — sniziti ih na nacin da investitori (domaci i strani) povjeruju da ih nece vec sljedece godine podici — to ce sigurno imati pozitivan ucinak.

Medjutim, imaju Komplikatori spreman odgovor: “Danska takodjer ima visoke poreze, pa je razvijena, place su visoke i svi zele zivjeti tamo. Rumunjska ima niske poreze, pa je nerazvijena, place su niske i svi bjeze otamo. Ne zelimo biti Rumunjska nego Danska”.

Jasno. Na stranu sad to sto su takva lakonska opravdanja pljacke tudjeg novca, zapravo, neuljudna. Cini mi se da se previse lako navikavamo na nepravdu. Logicki je problem spomenute konstrukcije u tome sto izvlaci zakljucke iz zamrznute slike. Ekonomija nikad nije zamrznuta, nego se neprestajno giba, sastojeci se od stotina tisuca pojedinacnih transakcija izmedju pojedinaca i firmi. Pitanje onda nije odgovara li neka staticka slika nekoj stvarnosti, nego je pitanje kakvi porezi ohrabruju ljude da stvaraju i trguju, ulazu i zaposljavaju: visoki ili niski?

Jedan od problema sa zagovaranjem niskih poreza je to sto tu nema prostora za dokazivanje vlastite pameti i sposobnosti. Politicari ce se, jasno, radije dokazivati intervencijama, nego suzdrzavanjem. Ali cak ce i komentatori radije ukazivati na razne stvari koje drzava moze napraviti (cim kompliciranije, tim bolje), nego pozvati na nesto toliko sitnicavo, malogradjanski, burzujski, nemastovito i neinventivno, kao sto je smanjivanje poreza. Ta tko voli skrtce, koji nece okrenuti rundu, i siromasne duhom, cija masta ne moze iznjedriti niti najednostavniju cipku intervencionistickih uzroka i posljedica: “ako napravimo A, to ce dovesti do B, a onda cemo rasti stopom od 4% godisnje”.

Cinjenica je da su skrtci izgradili civilizaciju u kojoj uzivamo. Biti ce dobro ako politickoj zajednici u kojoj zivimo uspijemo dati karakter tvrdice. Zalazem se za snizavanje poreza i otplatu i ustavnu zabranu drzavnog duga. Znam da sam dosadan i nezanimljiv, ali nemam se namjeru za to ispricavati, naime, u pravu sam.

Kada u buducnosti budete citali o gradnji podmorskih tunela do jadranskih otoka, kanalima za navodnjavanje, poticanju nanotehnologije i startupova, zapitajte se ovo: ako Rumunjska moze smanjti PDV sa 24% na 20%, zasto ne bismo mogli i mi?

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

7 odgovora na Smanjimo poreze – to se moze

 1. Pike napisao:

  Lako za manje poreze. Treba uvest radnu obvezu da se ne štrajka po pola godine na blogu.

 2. Tihomir Ilic napisao:

  blogosferi možeš dat otkaz i blogosfera ti može dat otkaz ,al blogosferu ne možeš opstruirat štrajkom

 3. Simun napisao:

  🙂 umjesto na ovom blogu aktivan sam po komentarima drugih blogova, sto dodje na isto, nikakav strajk nije u pitanju

  • Pike napisao:

   Morat ćeš tražit odobrenje nadležnog regulatornog tijela koje izjednačava ispunjavanje radne obveze pisanja bloga s pisanjem komentara. Ne bih ti bio u koži…

 4. Dandy napisao:

  “Jedan od problema sa zagovaranjem niskih poreza je to sto tu nema prostora za dokazivanje vlastite pameti i sposobnosti.”
  Mislim upravo suprotno, lako je izmišljati i uvoditi nove poreze, to može svaka budala, za smanjiti, poreze, pojednostaviti regulativu, smanjiti birokraciju potrebno je daleko više pameti i sposobnosti.
  Zato i napredujemo stalno u pogrešnom smjeru, jer nemamo pametne i sposobne političare.

 5. Povratni ping: Ništa od zaokreta | Tko je John Galt?

 6. Povratni ping: Koji je konačni cilj ljevice? | Kapetan Industrije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s