“Prepustimo stvari struci”

Je li ovo najbolji članak o makroekonomiji ikad?

Nedjeljni Komentar kaže da nije plaćen za pisanje bloga, a mene iskreno čudi kako ga neka od poslovnih tiskovina nije već uzela za kolumnista.

Ovdje je razotkrio jedan golemi problem: Vlade ne žele rezati potrošnju, zbog čega im trebaju preoptimistične prognoze ekonomskog rasta, koje one onda i dobivaju od državnih institucija. Naizgled, koga briga, procjene su samo procjene? Nisu. Izgubljene su godine zbog odlaganja reformi jer ekonomski oporavak “samo malo pa sad će”.

Bi li netko trebao odgovarati? Da, smatram da bi to trebli biti političari. Mediji mogu pomoći; svaki intervju i svaku konferenciju za novinare bi trebali otvarati frazom “Poštovani gospodine premijeru/ministre, nakon što ste konzistentno godinama promašivali procjene ekonomskog rasta…”

Ali isto tako smatram da je sada razotkrivena i struka, što je važno samo po sebi. Mit o tome da stvari treba prepustiti struci je jedan od najžilavijih mitova u Hrvatskoj. Čim prije prestane obožavanje struke tim bolje. Ekonomiju treba prepustiti tržištu, a ne ekonomistima!

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na “Prepustimo stvari struci”

  1. Kapitalac napisao:

    Jedan od boljih svakako.
    Naime Vlada gospodarski rast iskazan u BDP-u vjerujem temelji ponajviše na rezultatima za koje očekuje da će biti postignuti zahvaljujući njenim investicijama u gospodarstvo (uključujući i bezbrojne poticajne politike privatnog sektora pa čak i zapošljavanja radnika). Pad tog indikatora trebao bi biti dokaz unutar makroekonomske računica kako te politike nisu dale rezultat, štoviše dovele su do srozavanja.
    Kako bi se stvar održala potreban je naravno duplo veći ulog od početnog. Kao u kladionici. Naime ako imaš dovoljno novca možeš se konstatno kladiti na nerješeni rezultat jedne ekipe no kako bi vratio početni ulog i ostvario dobit nakon što prvi puta promašiš slijedeću igru moraš ulog uduplati, uz pretpostavku da je koeficijent dobitka isti, a ako nije potrebno povećanje može biti i veće od duplog. Problem nastaje kada nakon višestrukih promašaja ostaneš bez novca za slijedeći još veći ulog.
    Struka nije razotkrivena, naime Vlada je u pravom trenutku pustila tihu informaciju o tome kako Milanović već neko vrijeme okuplja skupinu najvećih eksperata iz svih društvenih područja koji će iznjedriti strategiju razvoja do 2030. Zamazati oči javnosti je lako jer su mediji produžena ruka vladajućih, a nakon toga dobiti povjerenje građana je mačji kašalj. Korisnih idiota ima koliko hoćeš.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s