Ustavni sud svejedno treba ukinuti

Komsomolskaya Pravda razočarano javlja da je Ustavni sud ukinuo progresivni “zdravstveni odgoj” koji je navodno podijelio Hrvatsku (da, podijelio ju je na uredništvo Jutarnjeg i ostatak zemlje).

Ovo se natražnjačkim snagama može činiti kao pobjeda pravde i zdravog razuma, ali prepuštanje ovakvih važnih odluka sudovima je zapravo greška.

Sudački aktivizam visokih nadnacionalnih sudova, spojen sa progresivnim međudržavnim ugovorima i konvencijama, nužno vodi u konačnici do progresivnih odluka. One se onda polako putem presedana i poštivanja internacionalne sudske hijerarhije prenose od vrha prema dnu, od svjetskih i europskih sudova ka nacionalnim, županijskim i općinskim i tako na kraju u praktični život. Međudržavni ugovori su formalno superiorni državnim zakonima, a međunarodni sudovi su, što formalno što neformalno, superiorni državnim sudovima, uključujući i Ustavni.

Nažalost, a vjerojatno pod utjecajem američkog glamura, svijetom vlada manija štovanja ustavnog sudstva. Čak je i Britanija ne tako davno pokleknula i ustanovila formalni “Supreme Court” po uzoru na američki. Loše je to. Ideja da bi odlučivanje o pitanjima morala, a vrhovno sudstvo radi baš to, trebalo prepustiti maloj grupi neizabranih vračeva sa previsokim mišljenjem o vlastitoj pameti je pogrešna. Ispričavam se što ne stignem elaborirati, ali svakako ću to napraviti. Vjerovali ili ne, obožavanje visokog sudstva smatram jednom od najvećih trajnih prijetnji ljudskim slobodama. Zakoni, uključujući i Ustav, jesu i moraju uvijek biti razumljivi običnom čovjeku. To znači da je relativno jednostavno ocijeniti je li nešto ili nije u skladu s Ustavom. Ustav je isto ljudski zakon, a ne Božja Objava. Riječi u njemu znače ono što znače u normalnoj upotrebi, nemaju mistična svojstva Vječne Istine koju onda moraju tumačiti specijalisti. Trenutni mehanizam dopušta sudački aktivizam, redefiniranje pojmova i iščitavanja u ustavnim odredbama dubokih značenja kojih tamo jednostavno nema.

Valjane političke težnje, poput nearbitrarnosti, jednakosti pred zakonima, predvidivog načina razrješivanja konflikata, i drugih, mogu se postići drukčije.

Ustavni sudovi imaju nekoliko svrha

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

13 odgovora na Ustavni sud svejedno treba ukinuti

 1. libzard napisao:

  S obzirom na to kako je Ustav napisan, što si i sam lijepo opisao u svom tekstu “napola trudan Ustav”, ne mogu se oteti dojmu da odlučivanje o ustavnosti leži na dva bitna metodološka postupka:

  Prvo, s obzirom da u Ustavu ionako ne piše ništa korisno odluka se donosi bacanjem novčića po principu pismo=ustavno, glava=neustavno. Novčić baca svaki član ustavnog suda ponaosob.

  Drugo, za donošenje odluke potreban je konsenzus, što će reći da u jednom krugu glasovanja moraju pasti ili sve “glave” ili sva “pisma”

  Točka 2 je vjerojatno odgovorna za dugo vremensko trajanje donošenja odluke Ustavnog suda.

 2. strasilo napisao:

  Kužim poantu, i bez sumnje je glupo slavit ustavne sudove, no ne slažem se (osim za nadnacionalne sudove)…

  Ustavni sud je blentava institucija, no tu i tamo ipak zaustavi i/ili poneki divlji zakon. Od neobrađenog poljoprivednog zemljišta, retroaktivnog oporezivanje dividenti pa do ovoga.

  Mislim da bi najbolje bilo reći da je to nekakva institucija koja služi ograničenju samovolje trenutno izabrane vlasti, i sama ograničena i loša institucija koja gotovo na kraju uvijek poklekne, no nažalost je i jedina koju trenutno imamo…

  • strasilo napisao:

   Ili drugim riječima, možemo ga gledati kao nekakvog lošeg i korumpiranog pučkog pravobranitelja, a pučkog pravobranitelja kao isprdak Vlade 😀

  • Simun napisao:

   Da, slažem se s tobom da je do danas napravio par vrhunskih poteza, ali baš zato sam protivljenje samom sudu odlučio izraziti sada, kad je slučajno donio odluku s kojom se slažem, da naglasim da mu se ne protivim samo zato jer je donio neku odluku s kojom se ne slažem, protivim mu se zato jer je alat za mistifikaciju pravnog sustava i instrumentalizaciju istog u kojekakve ideološke svrhe, za što nema mandat, i ne bi trebao imati.

 3. Petar Sisko napisao:

  “da, podijelio ju je na uredništvo Jutarnjeg i ostatak zemlje”
  na ovo san odvrnija…

  inace sam protiv tog odgoja – ne zbog toga sta pise u kurikulumu (sto se mene tice mogli bi ucit djecu da je silovanje domacih zivotinja normalno) vec zbog cinjenice da je nametnut. Naravno z.o. pati od istog problema ka i ostatak skolstva…al o ovome je bar bilo neke opcije odlucivat…

  Inace ne znam jeste citali “why nations fail”(?), iako se generalno ne slazem s opcenitim tonom prema rooseveltu, ipak, spominje se kako je americki vrhovni sud uspio zadrzat par njegovih gluparija, tako da je svijet danas mozda malo bolje mjesto zbog toga.

  Inace sa zakljucima posta se vise manje slazem

  s druge strane ta “nekonkretnost” ustava je, kako mi kaze prijatelj pravnik – priroda ustava. zato sam se valjda prebacio s prava. nikad mi nije odgovaralo uzimat stvari za ono sto jesu, normativisticki pristup ekonomije mi je vise odgovarao

  pozz

 4. vedran2006 napisao:

  točno ovo što si rekao. sad kreće presedan u akciju http://www.jutarnji.hr/-ni-za-vjeronauk-nije-bilo-javne-rasprave–znaci-li-to-da-je-ilegalno-u-skolama—jovanovic-o-odluci-ustavnog-suda/1104279/

  moglo bi ovo polučiti i dobrih stvari iako je rezultat dobiven bacanjem novčića. imamo sreće da je dobro palo 🙂

  • dandy napisao:

   Ovako zagriženog borca za nametanje nastrane ideologije našoj djeci u školama kao što je ovaj Jovanović još nisam vidio.
   On ili stvarno vjeruje u gluposti za koje se bori ili silno mrzi normalne ljude.
   Nekako mi se više čini da nas mrzi i ne želi dobro našoj djeci.

  • dandy napisao:

   Bilo bi smiješno tražiti da u ustav uđe definicija braka kada ne bi bilo protivnika braka.
   Međutim, previšeje raznih idiota koji drže da imaju pravo zakonom propisati da je brak i neka druga zajednica pa to onda prestaje biti smiješno.
   Nažalost živimo u vremenu u kojem zdrav razum više nije na cijeni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s