Probajmo bez

Ministar turizma je dao ostavku i krenula je potraga za drugim, sve sa pozivima da to bude “dokazani stručnjak”, i slično. No, imam bolju ideju: ostavimo mjesto praznim godinu dana.

Ako u tih godinu dana primjetimo nekakve čudne pojave u turizmu — ako nas turisti počnu zaobilaziti, ako se oni koji traže jedno mjesto počnu gubiti i završavati u drugima, ako se raspadne uistinu fascinantna i beskrajno komplicirana koordinacija tisuća proizvoda, poslova i usluga koji čine turističku ponudu — razgovarajmo opet.

Ne mora se sve raspasti, pristajem i na blaži standard ocjenjivanja: ako išta bude funkcioniralo lošije nego dok smo imali ministra, razgovarajmo opet.

Još mogu shvatiti da se netko protivi ukidanju nekog velikog državnog monopola, poput zdravstvenog, jer se boji budućnosti, ne zna što bi ga zamijenilo. Ali što riskiramo ukidanjem ministarstva turizma? Jedino to da se pokaže da turizmu ide sasvim dobro i bez centralnog upravljanja i da je cijela mašinerija od državnog ministarstva do prisilnog članstva u lokalnim turističkim zajednicama — nepotrebna.

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

18 odgovora na Probajmo bez

 1. borisvuk napisao:

  Apsolutno se slažem sa idejom. Možda kroz godinu dana shvatimo čemu služi to ministarstvo.

 2. collice napisao:

  Kao iznajmljivaču mi se ta ideja čini odličnom!
  Žalosno je jedino što kod nas stvari na takav način funkcioniraju, tipično janjičarski use,nase i podase.

  • Simun napisao:

   Kao samostalni iznajmljivač ti si trn u oku i meta prijezira centralnih planera u ministarstvu turizma. Smiješan si im, iritira ih što ne prihvaćaš neizbježni napredak u vidu pretvaranja svojih apartmana u “difuzni hotel” ili neku drugu stvar koju eto oni znaju da “bi trebalo”, ma bilo što… ako ništa uvalit će ti subvenciju za bazen. Ako struka kaže da treba, onda nemaš ti tu šta…

 3. neo napisao:

  Apsoulutno za!!! Jer po logici stvari bi trebali imati i MiN strojarstva i metalurgije, Min drvene industrije, Min tekstilne dalje sami nabrojte …. Po meni su i sva pobočna ministarstva koja se bave gospodarstvom suvišna, čuj Ministarstvo poduzetništva i obrta?!?!wtf?!?

 4. libzard napisao:

  Odlična ideja!

  A ako se pokaže dobra, možemo pokušati s još kojim pokojim ministarstvom: ministarstvo kulture mi recimo odmah pada na pamet…

  A što je s agencijama? Bilo bi tu dobrih kandidata…

  A o komorama da i ne govorimo…

  Nakotilo se toga s vremenom. Kako da se riješimo tih parazita?

  • ztr napisao:

   Kad je Janša zadnji put uzjahao na vlast u SLO – u svojoj vladi je ukinuo ministarstvo kulture.
   Zanimljivi ti kulturnjaci: do 19.stoljeća bili su ekipa koja je putovala od grada do sela i po trgovima zabavljala raju predstavama koje su uključivale prdenje i žvrljotinama. A 20tak istinski najboljih su putovali po dvorovima Evrope i tamo slikali,vajali i komponirali te projektirali katedrale, dvorce i središta gradova – i to je bilo to.

   A onda se negdje u razdoblju romantizma počelo s ustanovljenjem “nacionalnih” opernih kuća, “nacionalnih” muzeja i galerija, a umjetnost je proglašena “duhovnom hranom”. U biti likovi su počeli oponašati crkvu onda kada je ista u postrevolucionarno doba izgubila svoju stvarnu moć. Inicijatori toga zapravo su evropski vladari koji su u to doba formiranja nacija pametno upotrijebili umjetnost kao jedan od ključnih faktora u izgradnji modernih nacionalizama.

   Ali, budući je to razdoblje sad iza nas, ne vidim nikakvog razloga za njihovu daljnju sakralizaciju:dakle – Privatizirati HNK kao d.d.. A budući je u kulturi 99,99% ljevica koja je odbacila larpurlartizam i prigrlila socijalistički aktivizam i “društvenu angažiranost”, onda – podijeliti im dionice HNK d.d.: tvornice radnicima, zemlja seljacima! Ako propadnu – HNK se može preurediti kao hm…npr. skup luksuznih butika brendirane robe. Takvi u Londonu imaju poseban odnos prema kupcu – dok zadrigla gospoja Todorić probava štikle od 10000$ istodobno proždire kanape sendviče i satire šampanjac. A klavir svira – u HR nakon privatizacije sa šefom (bankrotirane) filharmonije za tipkama, dok operna primadona (matična kuća u likvidaciji) pjeva arije- to će obogatiti iskustvo kupovine i dati joj posebnu draž i čar. Classy.

   O, da, mislim ozbiljno. Ovi će se dernjati jedno vrijeme i ključno će biti odignorirati to. Kasnije će sve potonuti u zaborav. Zapravo će se tek tad konačno moći razdvojiti 999 promila smeća koji će opet putovati po selima i gradovima i jedan promil istinskih umjetničkih genija koje će mecene itekako financirati. U prošlosti je to nepograšivo funkcioniralo. Takav sustav je dao i Bacha i Versailles i Notre-Dame. Ovaj sadašnji daje Olivera Frljića koji u pravi priredbe u škveru radi “osvješćivanja i brige za industrijsku radničku klasu” i glumce umata u sirovo meso jer je par dana ranije vidio Lady Gagu na MTV-u kako radi jedno te isto. Bolje da je tu mesinu izdijelio radničkoj klasi koja “gladuje”.

   A što se agencija tiče – nedavno slušam onog bisera od Domazeta Loše, brkatog ex-jugo-oficirčinu, born-again domoljuba i velikog “geostratega”:osnovao nekakvu strančicu s par dokonih penzosa i prva stvar “za spas Hrvatske” je:
   1. proglašenje cijele HR nacionalnim parkom (šume,oranice,vodna blaga i ta pastorala)
   te
   2. osnivanje nove “specijalne” agencije čiji posao će biti što prije razotkriti sve potencijalne ulagače koji se drznu ući u HR. Nakon što ih na vrijeme otkrije, isti će po njemu morati biti prvo podvrgnuti provjeri i procjeni iste da li to ulaganje ima smisla, tj. je li opravdano ili ne…jao,jao,jao…

   On, staaari “obaveštajac” bdije nad neprijateljima Hrvatske…s takvim prijateljima Hrvatske, kome trebaju neprijatelji? Projekt “Cijela HR kao nacionalni park” završit će na jedini mogući način: “Cijela HR kao indijanski rezervat”. Hrvati, ona šačica staraca što ne ode, glumit će indijance…i to funkcionira, dovoljno se sjetiti njemačkih “Vinetou vesterna na Velebitu” od prije 50 godina.

   • Pike napisao:

    Kako mi toplo oko srca dođe kad vidim da u ovoj zemlji postoji još prikladno radikalnih ljudi…:)

   • IsakN napisao:

    Eh ali treba vidjeti brojke koliko je npr. kultura potrošila u Sloveniji.
    Ja mislim da kad bi se sve zbrojilo ne bi uspjelo nadmašiti Janšin period gdje se najviše kroz autoceste, ali i svašta drugo potrošilo milijarde i milijarde eura novca poreznih obveznika.
    Da ne počinjem priču… to je nešto nevjerovatno šta se tad radilo…

    Znam da nije tema, ali mi npr. smeta jako što u Sloveniji “liberali” brane Janšu, a čovjek ne da je socijalista nego je socijalifašistički kleptoman.

 5. dandy napisao:

  Imam ja i bolji prijedlog
  Ukinuo ministarstvo turizma zauvijek
  Nije potrebno čekati godinu dana na utvrđivanje poboljšanja u sustavu. Čim ukinemo jedno ministarstvo mjesto ostvarili smo znatne uštede u državnom proračunu, a kad ukinemo i sva službenička mjesta u tom suvišnom ministarstvu napokon ćemo moći reći da se stvari kreću nabolje!
  A nakon toga trebamo otpustiti još najmanje 50 posto ostalih suvišnih ministara i njihovih ministarstava!

 6. Geronimo napisao:

  Kako da se riješimo tih parazita? – najbolje pitanje, najbolja poanta do sada.

 7. strasilo napisao:

  ja naravno podržavam prijedlog, kao i ideju ukidanja kompletnog ministarstva

 8. reakcionar napisao:

  Svatko tko razumije osnove ekonomije se slaže s ukidanjem ministarstva turizma. to uopće nije upitno.

  No, metoda je nešto gdje se liberterijanci boje suočiti s crnom, strašnom istinom – a to je da postepene, lagane, korak-po-korak promjene nema. Ne samo da je nema, nego čini se da je i nemoguća. Tražiti od zaposlenika ministarstva turizma da se odreknu svojih pozicija je kao tražiti od leoparda da se odrekne mesa. A ako ih treba natjerati da ih se odreknu – tko će ih natjerati i na koji način?

 9. vojehr napisao:

  Ako polazite od stava da sezona traje 30 dana, slazem se sa vama, ali ako uzmete u obzir da se u nasem moru moze kupati 4-6 mjeseci, a da je samo jedan pun, to daje drugu sliku. Ministarstvo turizma dozivljavam kao marketinsku agenciju: brine da se kao drzava pojavimo na sajmovima i reklamiramo po svjetskim tv kanalima i to je u redu. Naravno da meni, koji imam apartmane vise od 40 g nije potrebno govoriti sto da radim.. Ali ako mislite da ljudi znaju gdje je hrvatska, tu se varate, europljani mozda, vec rusi pojma nemaju…. To bi trebala biti uloga ministarstva. E sad sto oni rade… pojma nemam 😉

  • neo napisao:

   A zašto se vi iznajmljivači nebi dogovorili i svojim parama reklamirali svoj biznis. Zašto bi mi ostali morali sudjelovati u tome? Što mene briga jer Rusi naju ili ne znaju di je Hrvatska. Moj posao ne ovisi o njima.

   • vojehr napisao:

    Reklamiramo. Dogovorimo se sa agencijom koja uzme postotak kad dovede gosta. Agencija se reklamira u inozemstvu tim novcem itd..
    Ne znam kojim poslom se bavite, da vam objasnim konkretno. Ali ako dodje turist kod mene u apartman onda ja zaradim x novaca, DRZAVA UZME X POREZA (DAKLE VRATI ULOZENO). Turist, naravno potrosi novac u restoranu, pa zarade i konobari i restoran, a drzava opet uzme porez. Takodjer onda ja sa svojom zaradom kupim x stvari koje mi trebaju za apartman, perilicu, tv.. platim farbanje zidova.. kupim biljku da garaza ima hlad… na to sve ide porez, a ako jos nisam pogodio vasu struku, onda platim kredit, kupim automobil, iznajmim stan u drugom gradu da djeca mogu studirati, naravno ne zaboravimo platim vizit karte, internet stranicu i u konacnici kupim dionicu koju ste mozda upravo vi prodali…. Ali u biti vi to znate, nego samo jal izlazi iz vas.

  • Simun napisao:

   Da, to je free-rider argument, iliti pozitivna eksternalija. Ja reklamiram svoj restoran u Njemačkoj, potrošim novce, privučem Nijemca, a onda on još uz moj restoran koristi i neki najam čamca koji nije za reklamu platio ništa. I onda kaže ta teorija da zato treba porezima natjerati sve da plaćaju za reklamu koja koristi svima. Nemam sad vremena da naširoko argumentiram, ali postoje i hrpa drugih pozitivnih eksternalija osim reklame u Njemačkoj. Što ćemo sa lokalnom reklamom? Ako se neka Njemica vrati kući presretna jer je na moru upoznala nekog naočitog galeba, i svima to ispriča, što onda privuče nove turistice sljedeće godine… znači li to da galebove treba staviti na državnu plaću i financirati ih porezima? 🙂

   • vojehr napisao:

    Neki “galebovi” bi trebali biti na drzavnoj placi, oni se zovu lobist. Sto je lobiranje nego “galebarenje”?
    Meni je u redu da vlasnik restorana i iznajmljivac brodova plate porez i da se od tih novaca uredi put od jednog do drugog. Ne vidim nikakav problem u porezima.
    Veci je problem ako iznajmljivac brodova bude neljubazan prema njemcu i on odluci otici dan ranije i osteti vlasnika restorana i uskrati koji metar puta koji se treba izgraditi.
    Kako je, iznajmljivac brodova, bio neljubazan, i ostetio nas turizam, da li mu treba zabraniti da iznajmljuje brodove? Ako vec “zasluznog galeba” “moramo” zaposliti (u ovoj prici)?
    Ako mastamo dalje onda se uspjesni galeb pretvori u uspjesnu turisticku agenciju, a los iznajmljivac brodova u firmu u stecaju. A mozda se galeb preseli u italiju, vlasnik restorana u njemacku, a vlasnik brodova i dalje renta brodove u hrvatskoj i kuka kako, ako plati porez, ne moze zivjeti, a za sve su krivi kapitalisti, drzava… a mozda…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s