Grafikon tjedna

Iz infografike koju su vladajući predstavili povodom svojih prvih 365 dana:

Ni autoru nije jasno što je htio reći...

Ni autoru nije jasno što je htio reći…

Iz grafikona čitamo da PDV nije povećan nego promijenjen, s druge strane stopa poreza za zdravstvo nije promjenjena nego smanjena, i to na način da je prepolovljena 🙂 sa 15% na 13%, kako se vidi na slici. Šteta što je ukidanje nulte stope PDV-a prešućeno, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi to prikazali. Dodatno, vidimo da je 10% otprilike 1/3 od 13%, ili ako gledamo svaki stupac nezavisno, onda 10% u 100% ide jedno 12 i pol puta:

Deset posto, vizualizirano

Deset posto, vizualizirano

Rad na šestom svesku autobiografije mi ne ostavlja puno vremena za bloganje, ali mogu vam barem skrenuti pažnju na linkove u blogrollu zdesna. Vrijedi poklikati, uvijek se nađe nešto zanimljivo.

Nekompetentni Reakcionar inspirirano piše o tome kako naša sloboda ovisi o tome hoće li oni koji se za nju bore biti lavovi ili psi koji poslušno mašu repom.

Strašilo čita bilance i javlja kako agencija za reguliranje telekoma potroši na plaće zaposlenih više nego (druga, odvojena) agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima budžet. (Naravno, štetne su obje.) Pitam se koliko ovi troše:

Nasušna potreba

Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (www.artzu.hr) — nasušna potreba? Izvor: poslovni.hr

Monopolist (bloger, ne HŽ) je pronicljivo izračunao da je broj zaposlenih u školstvu jako porastao, ali rezultati nisu.

Nedjeljni Komentar standardno kvalitetno o apsurdu poticanja stambene i mirovinske štednje.

A za nešto potpuno drukčije… Ho’oponopono tehnika veselo piše o tome kako mijenjanjem vode u čašama (?!) možete dobiti povišicu.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Grafikon tjedna

 1. KsdK napisao:

  Očito nisi upoznat sa činjenicom da je ljudima urođena eksponencijalna skala, a ne linearna. (što pokazuju istraživanja u nekim primitivnim zajednicama odnosno na djeci zapada). Dakle ovih 10 posto je očito jedinična mjera grafa, a razlika između 10 i 13 je (eksp.) veća od razlike između 7 i 10.

  Graf je točan(možda invertiran) samo ti zlonamjerno ne primjećuješ da je osobama koje provode reforme (i rade grafove) prirodno urođeno (*) da nas vode u bolju budućnost. *Vidljivo iz činjenice da razmišljaju na drugačijoj – “prirodnoj” skali, a ne linearno..

  prvi izguglani link o exp/lin (tj. log); http://web.mit.edu/newsoffice/2012/thinking-logarithmically-1005.html

  • Simun napisao:

   Bio bi idealan zaposlenik u Vladinom PRtimu, naravno pod uvjetom da se riješiš ovog “Katolik” i ostaviš samo “S dna kace” 😉

   • KsdK napisao:

    Ma, samo branim istinu (nemojte me zbog toga odmah nazivati herojem; http://www.youtube.com/watch?v=WCTrtXfXBx0)

    • Kapitalac napisao:

     Grafikon nema veze ni sa kakvom matematikom, dakle niti je linearan niti logaritamski. Meni se čini da braniš jedan jeftini trik Vladinog PR-a – ali sasvim slučajno – tražeći prirodne zakonitosti u grafu.
     S obzirom da je mjera kojom se graf izražava postotak, dakle baza je 100, onda se u sva 4 stupca trebalo voditi računa o tome da se vrijednosti izraze ispravno tj. razmjerno bazi. Eh, samo što bi u tom slučaju neke korekcije o kojima Vlada govori bile gotovo nevidljive i nebitne – kao što realno i jesu (u smislu smanjenja). Primjerice smanjenje davanja na konto zdravstva sa 15-13% ne anulira povećanje PDV-a s 23-25%.
     Dakle, svaki stupac vodi svoju logiku, a sve fino uštimano za percepciju čitanja “na brzaka” kako i prakticira većina ljudi, ne bi li se postigao dojam kako se u poreznom sustavu zapravo činilo nešto i to nešto je bilo značajno.

     • Simun napisao:

      Značajno i značajno pozitivno. Meni je odlično kako je 13% pola od 15%, antologijski 🙂

      A što se tiče KsdK zaletio si se s optužbom, nije on sasvim ozbiljan kad brani Vladin PR tim, naprotiv…

      • Kapitalac napisao:

       Nekad sam bio zakleti komedijaš, a onda sam postao libertarijanac i izgubio sposobnost procijeniti kada se netko šali, a kada je ozbiljan – naravno, kada govorimo o ekonomsko-političkim pitanjima. Oko toga se jednostavno ne znam šaliti 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s