U početku bi ništa, a onda Bog stvori EU i bi gospodarski rast

Maloprije sam pogledao emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj je gost bio protivnik ulaska u EU. Mislim da je rekao par dobrih stvari, ali barem jedno 80% vremena je koristio krive argumente za ono u čemu je bio u pravu. Recimo, voditelj je ponovio mantru da Sloveniji, Poljskoj, Slovačkoj i drugima dobro ide otkako su u EU, na što je protivnik pokušao nešto kontrirati. To je greška. Istina je da im dobro ide otkako su u EU i glupo je to pobijati, ono što treba naglasiti je:

1) da im je dobro išlo i prije EU
2) da bi im dobro išlo i da nisu u EU
3) da je zemljama koje stvarno nisu u EU također išlo i ide dobro

Recimo, prvo što sam izguglao tražeći BDP Moldavije:

Stope rasta članica i nečlanica EU oko 2004

Hm, što je bilo u Moldaviji 2005? Da nije neko trvenje s Transdnjestrijom? Web alat za usporedbe je vrlo zgodan i moguće je dodavati i druge zemlje pa sam ih i dodao. Možete se s tim poigrati ovdje. Znam, BDP je loša mjerna jedinica i tri godine i nisu neki period, ali ono što upada u oči je da se 2004 nije dogodilo ništa posebno. Zemlje koje su ušle u EU (Slovenija, Poljska) su nastavile rasti, baš kao i zemlje koje nisu ušle u EU. Odrezao sam period od početka krize nadalje, iako je i taj informativan.

Stvarno je glupa ta (raširena!) ideja da je gospodarski rast moguć jedino u EU, da nam ako ne uđemo u EU slijedi stagnacija ili pad. To nema nikakve veze s istinom.

Oko 1990 se raspao jedan sustav koji je držao istočne europske narode na niskom stupnju razvoja u usporedbi sa zapadnima. Nakon prelaska na tržišnu privredu ubrzao se proces akumulacije kapitala na istoku (ovaj put u produktivne svrhe, a ne vojne) i počela je rasti produktivnost i standard. To je proces koji još uvijek traje i koji objašnjava relativno visoke stope rasta na istoku. Utjecaj ulaska u EU nije moguće potpuno raspetljati iz tih stopa ali vjerujem da je, iako pozitivan, bio manji od utjecaja spomenute tranzicije i “hvatanja” zapada.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

8 odgovora na U početku bi ništa, a onda Bog stvori EU i bi gospodarski rast

 1. Kristof napisao:

  Stope rasta BDP-a nisu nikakva usporedba jer ne sadrze podatak o bazi. Moldova, Armenija, Albanija, Bosna i ostale zemlje s kojima si nas usporedio nisu imale nikakvo gospodarstvo, pa im je i utjecaj FDI-a bio mnogo veci nego u razvijenijim zemljama. Vrlo je nekorektno sto si dodao Poljsku bez da si ukljucio zadnje godine u kojima je zbog velikog unutarnjeg trzista ostvarila solidan rast.

  Tranzicija ima 3 vrste efekata, od kojih svi u pocetku imaju negativan utjecaj na rast, dok integracija nedvojbeno povecava stope rasta.

  • Simun napisao:

   Pa upravo je niska baza moja poanta! Pogledaj Armeniju na primjer, razlog zašto su nekoliko godina ostvarivali spektakularne stope je taj što su krenuli od skoro-pa-nule, rat i izolacija su ih uništili. Ne zato što su ušli ili nisu ušli u EU.

   Ovo za Poljsku te ne razumijem, isključio sam zadnjih par godina za sve zemlje zbog toga da ne kompliciramo sa utjecajem krize.

 2. ivan napisao:

  nedavno sam naisao na odlican alat za pregled statistike prakticki svega.
  http://www.gapminder.org

 3. Kapitalac napisao:

  Da, proeuropska TV propaganda u HR je poput onih debilnih filmova koji se gledaju na pripremama za polaganje “zaštite na radu”. Čak je i režirano na sličan način, s pretpostavkom da smo se tek jučer skinuli sa sise i naučili razvrstavati geometrijske likove po bojama i skupovima.
  Kroz nekoliko filmića, čiji su protagonisti neka hrvatska prosječna obitelj koja se nalazi u zoni EU u raznim situacijama, propagira se isključivo tržišna korist od pridruženja pa tako oni kupuju hrvatsko vino u Italiji ili zaglave na berlinskom aerodromu – gdje im zaposlenica neke putničke agencije osigurava smještaj i naknadu troškova zbog otkazanog leta, jer, su oni punopravni građani EU.
  Nije mi jasno, kome nije jasno, da se i danas hrvatsko vino bez prepreka izvozi u Europu, a putno osiguranje je stvar dogovora s turoperatorom prilikom kupovine karata i putnih aranžmana. Dakle, apsolutno nikakve veze s pridruženjem uniji to nema. Vrijedi i sada za sve ljude bez obzira jesu li stanovnici unije ili ne.
  Iz filmova o zaštiti na radu naučio sam klasifikaciju protupožarnih aparata, tretiranje rana od opeklina. Od ove proEU propagande nisam naučio ništa, pače uopće mi nije jasno u što nas to uvjeravaju – bit će u to da smo debili jer to je jedino što mi katarza govori.

  • Mario napisao:

   Da se nadovežem:
   Gledam neku večer debilni agitirajući spot o EU i shvatim da će svaki seljak imati dvorac kad/ako uđemo. Naravno, pri tome su smetnuli s uma da je kod nas većina dvoraca već sada u vlasništvu seljačina…

 4. Khirka napisao:

  Sam (ne)ulazak u EU nije nikakva garancija razvoja i rasta, to je prije svega razina društveno moralne svijesti o svojoj okolini – od lokalne zajednice do države i tek onda šire od toga. Mi ne znamo kako stvoriti potrebne kadrove i nova radna mjesta jer građani ne vježbaju demokratska prava, a ne zato što jesmo ili nismo dio EU.

 5. Nedjeljni Komentar napisao:

  Odličan naslov, baš me nasmijao.
  Dobro si naveo te razloge i s njima se slažem.
  U biti nije njima važno koje argumente koriste za EU – važno je da se nečim maše pred kamerama ili da se ima o čemu trabunjati. Izjave ministrice Pusić su zapravo najbolji primjer jer ona više uopće ne pokušava formirati smislene nizove rečenica. Svaka njena rečenica postoji sama za sebe, i svaka – niti sama niti u kontekstu onih koje ju okružuju – nema gotovo nikakvog smisla.
  U ovim gospodarskim razglabanjima ljudi često zaboravljaju da se prave tvrdnje o stvarima na koje utječe 100 tisuća (ako ne i milijuni) varijabli, od kojih nam većina možda nije niti poznata. Hayek je o tome jako lijepo kad je primio Nobelovu nagradu. No nema veze – kad kažu da će biti bolje, onda treba vjerovati jer kao znaju što govore, a kad ne bude dobro, onda će to biti “iznenađenje” i što sve ne. Ne preostaje nam ništa drugo nego se pokušati zaštititi od tih sveznalica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s