Odlučna Vlada je loša Vlada (primjer)

Na istoku nešto novo:

Beograd — Vlada Srbije je na današnjoj telefonskoj sednici donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Vidi ti njih, dirigiraju ekonomijom preko telefona, ko pravi biznismeni 🙂

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Svaki ekonomist, pa i student ekonomije ili povijesti, pa i slučajni surfer koji ode na Wikipediju, je srpskoj Vladi mogao reći, a vjerojatno im je bar netko i rekao, da je kontroliranje cijena nešto najgore što jedna vlast može napraviti. (Nijemci početkom svog posljeratnog gospodarskog čuda smatraju datum ukidanja kontrola cijena.)

Marža je cijena kao i svaka druga, u ovom slučaju cijena angažmana trgovca. Ograničenje cijene ne može postići ništa dobro. Može postići ili ništa ili nestašice, ovisno o tome je li ograničenje više ili niže od tržišne cijene (koja može varirati ne samo od robe do robe, nego i za istu robu kroz vrijeme). Ne poznajem tamošnju situaciju pa ne znam što im slijedi. Možda je telefonski donesena uredba traljavo napisana (izdiktirana), pa će ju biti lako zaobići. A možda provedba bude stroga, u kojem slučaju slijede za neke robe nestašice trgovačkog posredovanja. Barem onog legalnog.

U svakom slučaju, ovaj odlučan i ujedno promašen potez iz susjedstva je dobra demonstracija zašto je odlučna Vlada opasna stvar. Jedno je dobra želja (da sirotinji pojeftini hrana), a drugo je cirkus koji će proizaći iz odlučne akcije. Teorija je potpuno jasna oko toga, kao i povijesna iskustva.

E sad, ako unatoč tome baš inzistiraju na kontrolama marži, smijem li ja predložiti da se na listu ubaci Apple Inc? Marže su im notorno besramne, u ožujku bi trebao izaći iPad 3, a transport do Hrvatske se da organizirati… 😉

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Odlučna Vlada je loša Vlada (primjer)

  1. Kakav narod takva vlast napisao:

    Šta ćeš, u demokratskoj stranci je gomila idiota. Ministar poljoprivrede je pravnik, građevine – ortoped, ministar zdravlja je patolog, predsednik je filozof itd… Ali je i narod katastrofa. Svima je san da se nakače na državne jasle, i već je stvorena kritična masa parazita da smo već prešli tačku bez povratka. Ko će da glasa za stranke koje se zalažu za smanjenje birokratije. Mali broj ljudi koji radi privatno. Nama je jedino rešenje Pinoče ili strana okupacija

  2. mclynx napisao:

    U ožujku? Zadnje što sam ja čuo je da izlazi 24. veljače na rođendan Steva Jobsa – ako dobavljači uspiju napraviti dovoljne prve količine za neko normalno lansiranje. Obzirom da je kapitalizam jako efikasan mislim da je velika šansa da će uspjeti ispoštovati rokove ukoliko su stvarno takvi!

    A oni koji bi ograničavali cijene i sl. (npr. Argentina je zabranila uvoz iPhonea i drugih pametnih telefona dok ne otvore proizvodnju tamo :rotfl:) neka se slikaju: imati će nestašicu toga što ograničavaju, bilo to mlijeko ili iPhone/iPad.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s