Obrazovanje u Koreji

Obrazovni sustav je snažno usmjeren prema učenju napamet i standardiziranim testovima, iako se poduzimaju koraci kako bi se naglasak na testiranju smanjio.

Ono što se nije promijenilo, međutim, je univerzalni fokus na jedan cilj: ostvarivanje najboljeg mogućeg rezultata na prijemnom ispitu za fakultet (maturi).

Teško je prenaglasiti važnost završnog testiranja. Svi maturanti pristupaju testu isti dan.  A to se događa jednom godišnje: drugog četvrtka u studenom. To je jedini dan u godini u kojem različiti segmenti društva, od taksista do vojske, poduzimaju posebne korake kako bi pomogli studentima da dobro riješe test.

Pripreme za testiranje počinju mjesecima prije. Roditelji – posebno majke – idu u krajnosti pokušavajući svojoj djeci donijeti sreću na ispitu. Konzultiraju proročice i vračare. Mole se u hramu ili crkvi. Sami studenti jedva da spavaju – mjesecima ostaju budni do kasno u noć, učeći. U mnogim srednjim školama stariji studenti ne izlaze iz škole do 22 sata, nakon čega odlaze na dodatne privatne pripreme do 1 ili 2 ujutro, prije nego krenu kući.

Kada dan testiranja napokon dođe sve se škole zatvaraju kako polagačima ne bi smetali drugi učenici. Neki mlađi učenici svejedno dođu pružiti potporu – stanu kod ulaza i navijaju dok stariji dolaze.

Mnoge tvrtke taj dan počinju raditi tek od 10 ujutro, kako bi se smanjile gužve dok učenici putuju u škole gdje moraju biti u 9. Komunalne firme poduzimaju posebne korake da bude sigurno da će škole imati neprekidno grijanje i struju. Vozači taksija besplatno voze one koji idu na testiranje. Parkiranje u blizini škola je zabranjeno kako bi roditelji imali dovoljno mjesta kada dovoze djecu.

Test traje cijeli dan. Provjerava se znanje iz četiriju područja: korejski jezik, matematika, društvo/znanost i engleski jezik. Mogu se dobiti dodatni bodovi za dodatne jezike. Sva pitanja su sa više ponuđenih odgovora, osim matematičkih.

Dok traje slušački dio testa, ne lete avioni – zračni prijevoznici su prilagodili rasporede tako da u to vrijeme izbjegnu letjeti iznad srednjih škola. U blizini škola automobilima je zabranjeno trubljenje. Kako bi pomogli da bude tišina, vojska sa svoje strane neće vršiti nikakve prelete niti vježbe helikopterima.

Gornji citat je iz “The New Korea, an inside look at Korea’s economic rise”. Opsesija djecom i njihovim uspjehom je puno veća nego što otkriva taj jedan citat. Na primjer, postoji čitava industrija koja pomaže korejskim trudnicama da rode u SAD-u (i nakon toga se vrate kući). Korejske bolnice su sasvim solidne – razlog zašto Korejanke lete u SAD kako bi tamo rodile je taj što američko državljanstvo djetetu kasnije omogućuje da prvo pohađa kvalitetne škole za strance u Koreji, a potom ovisno o željama i fakultete u SAD-u. 

Mnoga djeca već u predškoli nauče čitati i pisati, a nije rijetkost niti da djeca s 3-4 godine uče strane jezike. U osnovnoj, a posebno u srednjoj školi opterećenje nastavnim i izvannastavnim aktivnostima je enormno. Gotovo 100% generacije pohađa i završi srednju školu, a od toga 4/5 (!) nastavlja školovanje.

Moja poanta je ova: samo osnovno školovanje u Koreji je obavezno. Dakle razlog zašto Koreja ima najviše visoko obrazovnih u OECD-u (klubu najrazvijenijih zemalja) nipošto nije državna politika. Pravi razlog zašto su Korejci fanatici za obrazovanje je – to što su Korejci.

Iluzija je da naša država može, ako primjeni korejske politike, napraviti od nas Korejce. A čak i kada bi mogla, zar nije ideja države da bude na usluzi građanima, a ne da ih pokušava pretvoriti u nešto što nisu?

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

45 odgovora na Obrazovanje u Koreji

 1. Berislav Lopac napisao:

  postoji čitava industrija koja pomaže korejskim trudnicama da rode u SAD-u

  Ovo ne bi smetalo da se uvede i kod nas, iako iz drugih razloga. Već je odlazak na porod u Sloveniju i Austriju neusporediv u odnosu na hrvatska rodilišta, a SAD bi bio prava stvar. Nažalost Austrija ne daje državljanstvo samo na temelju rođenja tamo, ali SAD daje.

  • josip napisao:

   Ako sam dobro shvatio tekst …rjesenje za Hrvatsku je

   a) Obrazovni sustav snažno usmjeriti prema učenju napamet
   b) Zabraniti promet u doba mature.
   c) U osnovnoj i srednjoj skoli enormno povecati opterecenje nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.
   i konacno
   d) Nastojati da nam se djeca radjaju u stranim drzavama tako da mogu sto prije emigrirati.

   • Simun napisao:

    Ništa od navedenoga. Država bi se trebala što manje miješati u obrazovanje, kao i u gospodarstvo. Zapravo pišem post o azijskim gospodarstvima, ovo s obrazovanjem sam izdvojio zato da istaknem da postoje dublji razlozi za uspjeh od državne intervencije.

 2. josip napisao:

  hmm…da, kada se pazljivo procita tvoj zakljucak ispada da bi mi zapravo trebali prilagoditi skolstvo sami sebi. Moram priznati da se tu pomalo udaljavas od dogmi.

 3. josip napisao:

  Inace, bas me zanima tvoj pogled na uspjeh azijskog gospodarstva. Po meni su to tipicni primjeri pametno usmjerenih drzavih intervencija. Bas me zanima kako ces ti to interpretirati…mada ovaj uvod u kojem tvrdis da su Korejci Korejci zato sto su Korejci mi se svidja.

  • b16a2 napisao:

   Japan se 20-ak godina Keynesovim metodama bori protiv deflacije i gomila dug koji postaje nemoguć za otplatiti. Fukushima i rasprave o prestanku korištenja nuklearne energije na to će doći kao šlag na tortu, jer trenutno ne postoji toliko jeftina i efikasna energija kao nuklearna.
   Usporedi ekonomsku snagu otvorene J.Koreje i zatvorene S.Koreje.
   Kina se počinje otvarati svijetu i popušta u regulatornim politikama, te počinje sa gospodarskim zamahom. Naravno, u nekim stvarima su zadržali debelo centralno planiranje i tu rade balone, a to će im se prije ili kasnije poprilično obiti o glavu (nekretnine, infrastruktura koja zjapi prazna i sl.). Podsjeća li te ovo na koga?
   Hong Kong je vrlo liberalan, sa relativno malim udjelom potrošnje države u GDP-u.

   • josip napisao:

    Sve sto pises o Azijskim gospodarstvima stoji…mada bi Kinu izbacio iz price, jer razina drzavnog uplitanja u Kinesku ekonomiju je jos uvijek izrazito visoka. (ja bih rekao, srecom po Kineze)…., medjutim tu ima jedna caka. Naime, azijski tigrovi su zahvaljujuci drzavnom intervencionizmu od najsiromasnijih drzava svijeta napravili ekonomski najrazvijenije…iz toga bih ja zakljucio da je drzavni intervencionizam pozitivna stvar…Medjutim pitanje je dali drzavni intervencionizam moze dati dobre rezultate jednom kada neko drustvo dodje do odredjene razine razvoja. Tipicni primjer je Japan, cija je kriza djelomicno i posljedica upravo toga. Japan svakako mora napraviti odredjenu tranziciju, medjutim oni tu tranziciju rade kao superrazvijeno drustvo, a ne kao prosijaci.

    Vi ste ovdje gospodo svi vise manje pripadnici iste hajmo kazati neoliberalne skole misljenja. A koja teoretski zaista lijepo zvuci….medjutim nisam primjetio da se itko od vas upitao dali je hrvatsko drustvo…bolje receno hrvatska ekonomija spremna na takvo nesto.

    • Siniša napisao:

     Josipe, možda je vrijeme da Hrvatska barem jednom pokuša sa liberalnom ekonomijom…

     • josip napisao:

      Pazi, nebi imao nista protiv, za mene je sve sto funkcionira dobrodoslo. Medjutim, s obzirom na nas mentalitet, nedostatak poduzetnickog duha i hajmo kazati mentalnog sklopa koji razmislja kratkorocno. Nekako ne vidim sto bi nam to dobroga donijelo.

     • josip napisao:

      Ukratko smatram da Hrvatsko drustvo nije zrelo za slobodno trziste. Ja uvijek tu postavljam analogiju boksaca koji ulazi u ring. Da bi boksac pobijedio svog protivnika u ringu prvo treba mjesecima trenirati daleko od svog protivnika jer ako neiztrenira udje u boriliste jedino sto moze ocekivati je brzi nokaut. Moj stav je da je Hrvatska u ovom trenutku obican mrsavko zakrzljalih misica, koji nema sto traziti u ringu protiv profesionalaca. Ali to ne znaci da nam krajnji cilj nije borba protiv istih….samo prvo treba trenirati i trenirati.

    • b16a2 napisao:

     Samo malo, ja napišem da je Japan zbog intervencionizma i zaduživanja došao do javnog duga od 225,5% BDP-a, sa 0,3% rastom BDP-a, a ti tvrdiš da je to dobra pozicija? Lako je živjeti na teret budućih generacija, a Japanu se ni po tom pitanju ne smiješi budućnost.

    • Lang napisao:

     Nema to veze sa stupnjem razvoja. Poanta je vrlo jednostavna- interveniraš tamo gdje je potrebno da bi postigao željene učinke i dostigao ciljeve. Intervencionizam je skup mjera koje su namijenjene postizanju konkretnih ciljeva i variraju od slučaja do slučaja.

     • Siniša napisao:

      U pravu si Lang. Znači političar Janko ima prijetelja Jožu kojem nešto ne ide dobro u zadnje vrijeme i onda oni dogovore “skup mjera” kojim će dovesti do “postizanja konkretnih ciljeva”, a sve iz džepova nas ostalih.

      Super.

      A onda nakon par godina striček Bajić ima pune ruke posla i ne stigne ni procesuirati sve “željene učinke” koji su se pojavili širom RH.

      Stvarno dobra ekonomska politika. I polučila je “željene učinke” koliko smo svi u stanju vidjeti oko sebe 🙂

      Hip hip hura za intervencionizam!

      • Lang napisao:

       Vjerujem da, kad kažeš intervencionizam, misliš na korupciju 🙂

       • Siniša napisao:

        Ne, mislim baš na intervencionizam.

        Intervencionizam i korupcija su nerazdvojni, idu ruku pod ruku i zajedno čine isto zlo.

        Naime, ne znam tko ozbiljan može očekivati da nalet čopora stranačkih junačina na gomilu tuđe love može završiti aktivnostima na dobrobit naroda. Meni tu priču više nitko neće prodati. A ostali slobodno nek čekaju “poštene političare”. Načekat će se.

        • Lang napisao:

         ne moramo čekat poštene političare. moramo uvesti sustav i mehanizme koji osiguravaju transparentnost i odgovornost. to ti je isto ko s vezanjem pojasa- postavi muriju na cestu, opali visoke kazne, pa ćeš vidjeti hoće li se ljudi početi vezati. sad ćeš ti, vjerojatno, o slobodi i tak tome. ali, ako će mi pojas spasiti sutra život, vrlo rado predajem taj dio svojih ljudskih prava u ruke represivnog aparata.

         • Siniša napisao:

          E moj, Lang. Kao da ljudi vežu pojas zbog visokih kazni. Da možda i ne voze brzo i pijani zbog toga?

          Znaš koji je jedini način da se istinski promijeni društvo? Taj da dovoljan broj ljudi samostalno poželi promjenu. Jednostavno, a opet komplicirano. Sve je na kraju pitanje morala, mentaliteta i edukacije.

          A što se tiče toga da “moramo uvesti sustav i mehanizme koji osiguravaju transparentnost i odgovornost…”, koliko dugo slušaš takve floskule. I još im vjeruješ?

         • Kruno napisao:

          To si naučio u školi, utopističko vjerovanje da se “sustavnim planiranjem svega” može stvoriti idealan svijet za sve.
          Evo ti jedan dobar, kratak članak o tome kako je “škola” utjecala na tvoje rasuđivanje, a da toga nisi bio svjestan, a ni još uvijek svjestan što su ti usadili:
          http://mises.org/daily/5787/How-I-Learned-to-Love-the-State

          Ukratko, umjesto da djecu uče razmišljati, uče ih planirati, uvjeravaju ih da su upravo oni ti koji mijenjaju svijet svojim idejama – centralno planiranje – socijalizam – utopija – naša svakodnevica.

          • Lang napisao:

           dečki, vezano za sve komentare, moram reći da ste vi oni koji govorite u floskulama i držite se dogmi koje ste pročitali/čuli na konvencijama. znam da vam je, kao ekstremnim predstavnicima škola kojih se držite ko pijan plota, u “opisu posla” da ih branite i pljujete po svemu ostalom. ja pokušavam reći da nikakve socijalističke, kapitalističke, komunističke i bilo kakve ekstremne politike, škole ili načini mišljenje i djelovanja nisu dobri. no, sumnjam da tako jednostavno razmišljanje može doprijeti do vas. eto, toliko od mene, čuvajte svoj kapital, privatizirajte što god budete mogli, bježite u porezne oaze i nek vam je daleko lijepa kuća…

          • Kruno napisao:

           Liberalizam nije dogma niti su floskule to što govorim, nit sam ikad bio na ikakvoj “konvenciji” ikakve vrste. Moje slobodnjačko razmišljanje je proizašlo iz studioznog proučavanja gospodarsko-političkih zbivanja u povijesti.
           S obzirom da “imanje” kuće ili općenito imovine svrstavaš u kategoriju grijeha (ili pohlepe) zapitaj se što ćeš postati onog dana kada ćeš kupiti sebi i svojoj obitelji kuću, stan, auto ili bicikl… ili sve od navedenog. Žalosno je da čovjek može plodove svog rada na ovaj način smatrati pohlepom. Jadna ti je retorika.
           A što se “dopiranja” do svijesti tiče, vjeruj mi ti ne vidiš ni 1% realnosti koju ja vidim, a kamo li da možeš rekapitulirati istu.

          • Siniša napisao:

           E moj Lang, kad bismo mi barem mogli pobjeći od takvih i živjeti slobodno.

           Nažalost kao što znamo “represija služi da se spriječi samovolja pojedinaca…”, pa nam ne daju. Jer tko bi im onda davao novac za poticaje…. 🙂

  • Tomislav napisao:

   Iz prve ruke mogu reci da su Koreanci, Kinezi i Indijci drasticno drugacijeg mentaliteta od ljudi iz nasih krajeva. Rade ko mravi i pokusavaju svojoj djeci izvuci sto bolji standard. Mnogi prakticki zrtvuju svoje zivote kroz non-stop rad samo da bi sljedeca generacija bolje zivjela.
   Osobno vjerujem da su se njihova gospodarstva dignula na par temelja:
   – vrlo jeftina radna snaga, prakticki robovska
   – masivne investicije zapadnih korporacija
   – jeftina energija ali sto je najvaznije ..
   – potpuni nemar prema zagadjenju i okolisu

   Kako se zemlje bogate radna snaga postaje skuplja, multinacionalke traze jeftinija trzista, cijene energije su nestabilnije iz dana u dan, podzemne vode nestaju zbog preagresivne agrikulture a rijeke, more i zrak su uzasno zagadjeni. To nisu mjesta gdje bih zelio zivjeti.

   Ne osjecam se dovoljno informiran o povijesti i trenutacnom stanju Azijskih zemalja da bi komentirao da li je bolje biti siromasan u cistoj zemlji ili nesto manje siromasan / potencijalno bogat u zagadjenoj.

   • Simun napisao:

    Azijske zemlje su važne zato jer je njihov razvoj išao zajedno sa prilično velikim državnim intervencijama. To se koristi kao argument za intervencije i kod nas. Ja pak mislim da su razlozi za razvoj u mentalitetu, kao što si napisao, i da im je državni aktivizam pri razvoju samo smetao, kao i drugdje.

 4. zonasumraka napisao:

  Zato su Korejci, valjda tu negdje sa Japancima, Kinezima, i Singapurčanima, tako sretan i zadovoljan narod, bez psihoza, neuroza, i samodestruktivnih tendencija. Naravno da je visok postotak obrazovanih posljedica državne politike. Državna politika je takva da ako želiš preživjeti moraš rintati kao konj od rane mladosti pa do starosti Jednako tako je 300 000 nezaposlenih u Hrvatskoj posljedica državne politike. Doduše, to nije SLUŽBENA državna politika, to je istina.

  p.s. možda je vrijedno napomenuti da je prva rečenica sarkastična

 5. Siniša napisao:

  Josipe, oprosti ali zašto hrvatsko društvo nije “zrelo” za liberalnu ekonomiju? Koji su uopće kriteriji zrelosti nekog društva u smislu prihvaćanja slobodnih tržišnih principa?

  Sudeć po rezultatima naše državne ekonomije, onda nismo zreli ni za nju, iako zdušno pokušavamo već desetljećima.

  Iliti: “Državna ekonomija nas vuče u provaliju, ali to samo jača našu odlučnost da nastavimo u istom smjeru…”

  Mislim da je to lažni arhument. U svakom društvu postoje poduzetnički nastrojeni pojedinci koji predstavljaju motor gospodarskog razvoja i vuku cijelo društvo naprijed. Takvi su ljudi kod nas dobrim dijelom prisiljeni odlaziti u inozemstvo.

  Hrvatska nema liberalnu ekonomiju, ne zbog nespremnosti društva, već zato što su interesne skupine poput političara i njihovih frendova, te raznih korisnika proračuna, naprosto prejake. Nema dovoljno ljudi koji cijene vlastitu slobodu.

  • josip napisao:

   Rijec “zrelo” zamijeni sa “konkurentno”. Liberalna ekonomija podrazumijeva da oni koji su konkurentniji opstaju dok oni manje konkurentni propadaju. Buduci da mi nismo konkurentni ( osim naravno ako ti imas neke druge informacije ili ja sve ovo samo sanjam )….mi smo u liberalnoj ekonomiji predodredjeni za propadanje. 🙂

   Pazi, ja nisam protiv slobodne ekonomije, osobno sam za to da u nasem unutrasnjem trzistu vlada sto je moguce vise slobode. Medjutim u ekonomskim odnosima prema vani je druga prica. Uostalom, prica kako u nas vlada drzavna ekonomija je blago receno pretjerivanje. Zapravo je u Hr. ostalo jako malo drzavnih firmi…..a konstantno propadanje i trulez koja se moze osjetiti nije nikakav produkt nekakve drzave, nego je to smrad izlozenosti naseg gospodarstva slobodnom trzistu.

   • josip napisao:

    Ali na koncu, da sam ja pobornik liberalne ekonomije…..meni uopce nebi smetalo propadanje hrvatskog gospodarstva…ako i propada, propada zato sto nevalja…a vec ce se trzisni mehanizmi pobrinuti da se sve skupa vrati na pravi kolosjek.

    • Siniša napisao:

     Liberalna ekonomija znači da kvalitetne firme opstaju, a nekvalitetne (one koje se inače subvencioniraju ili imaju monopole/oligopole omogućene zakonima ili propisima) nužno propadaju, oslobađajuć tako resurse za nove poslovne pokušaje. Dakle, ne propada gospodarstvo u cjelini, nego njegov nezdravi dio. A propadanje nezdravog dijela ti je kao gnojivo za nove biljke.

     E sad ne možeš reći “mi nismo konkurentni”. Konkurentne ili nekonkurentne mogu biti samo pojedine firme. Nema nikavog smisla gledati prosjek ( u kojem ćemo još k tome potpomagati jedni druge). Svaka firma je za sebe.

     Ne slažem se s tobom u vezi procjene da li je kod nas državna ekonomija ili ne. Država neposredno ili posredno kontrolira glavninu novaca u zemlji, broj firmi koji su vlasnički vezani uz državu je enorman čime politika ima velik utjecaj na ekonomiju, a zakoni su uglavnom antiposlovno orjentirani. Ne upropaštava nas izloženost našeg gospodarstva slobodnom tržištu nego prevelika regulacija i prevelika porezna i paraporezna opterećenja.

     Liberalna ekonomija značila bi da se država prestane petljati gdje joj nije mjesto, da nam ekonomijom ne upravljaju političari za svoju korist, nema “poticaja”, porezi svima jednaki. Jedino pod takvim uvjetima gospodarstvo može stati na zdrave noge.

     • josip napisao:

      Cek malo, kako nemozemo kazati “mi nismo konkurentni?”…ako se moze kazati “njemacko gospodarstvo je konkurentno”…ili “BiH gospodarstvo nije konkurentno”…zasto to nebi mogli reci i za nas?

      Naravno to ne znaci da su ama bas sve firme u Hrvatskoj nekonkurentne. Ali ja bih rekao da vecina firmi u Hrvatskoj nije konkurentna na stranim trzistima…a sto se moze i mjeriti…dovoljno je vidjeti vanjsko trgovinsku bilancu.

      Sto se tice dijela o drzavi..nije stvar u tome da mi imamo neku centralno planiranu drzavnu politiku…jer nemamo, ja bih volio da imamo ali to jednostavno nije tako. Nego se tebi to samo cini, buduci da u Hrvatskoj broj privatnih poduzetnika koji nesto vrijede mozes nabrojati na prste jedne ruke…ispada da jedino drzava nesto i radi.

     • Kruno napisao:

      Naša nekonkurentnost odraz je apsurda državne intervencije u ama baš svaku poru poduzetništva. Jedino siva ekonomija na široko uspjeva kod nas, a to govori dovoljno o tome koliko ljudi poštuju ono što država pokušava bezuspješno definirati.
      Što se tiče dijela o državi… zašto smještati hrvatsku politiku u okvire ijedne ideologije? Naša politika je kriminalna više nego što je socijalna ili liberalna. Evidentno je da nam živote kroji vrhuška (ili “stališi”, kako bi Canjuga rekao) i to na način da ne dozvoljava poduzimanje ičega osim onima koji su njima podobni.
      To naravno nema veze sa slobodnim tržištem i liberalizmom koji nisu krivci za stanje u kojem se nalazimo, ovo je čisti kriminal i rezultat manipulacije. Pače, naša realnost više asocira na socijalizam 70-ih i 80-ih nego na liberalizam.
      I sad sa takvima na vlasti težiti prema centralno planiranoj državnoj politici… ma molim te, pa zar nije dosta takvog društva?

      Dobro je Siniša rekao > Iliti: “Državna ekonomija nas vuče u provaliju, ali to samo jača našu odlučnost da nastavimo u istom smjeru…” <
      Ne znam kako te ta rečenica ne asocira na realnost u kojoj živimo.

   • b16a2 napisao:

    Da je Irska razmišljala u tom stilu “nismo konkurentni i drugi su veći od nas”, i dalje bi bili najpoznatiji po emigrantima i krumpiru. Možda ćeš reći da Irska nije najbolji primjer zbog onog što se sad događa, ali oni su ’99 preuzeli Euro i regulative EU. Čak i sad ih žele spriječiti u određenim potezima u svrhu “izravnanja članica EU”.

 6. josip napisao:

  Irska, Irska…vjecno spominjana Irska. Gle Irska je zemlja u koju se slilo koliko ono?…1300 miljardi eura kapitala..prije svega onog iz financijske branshe. Glavnina tog kapitala je zapravo izgubljena i bacena u vjetar , medjutim Irce to nije spijecilo da vec 20 godina zive ko bubreg u loju.

  Ja Ircima skidam kapu, bas kao i Grcima……. zivjeti toliko dugo a toliko dobro bez rada je svakako veliki pothvat…i ako mozda znas nekog naivca koje ce ponovno biti spreman uloziti tolike novce u nista….ja cu prvi glasati za taj model. Samo bojim se da je to vrijeme proslo, i da ponovno dolazi vrijeme one stare izvorne kapitalisticke maksime….tko bude radio taj ce imati a tko ne bude ..nece.

  • Kruno napisao:

   Da, zapravo dolazi teško vrijeme za one koji bi voljeli beskrajno živjeti na tuđoj grbači. To si dobro rekao. Bojati se mogu samo takvi koji su sustav koristili na tuđi račun. Mene osobno sve ovo ne brine previše jer vidim bezbroj prilika kako uspjeti u tom tranzicijskom kaosu. 🙂

  • Siniša napisao:

   Vrijeme stare izvorne kapitalističke maksime nikad nije ni prošlo.

   Ono što je izazvalo međunarodnu krizu nije nikakav neoliberalizam, već države koje su pretjeranim dizanjem kredita financirale lude ideje o “državi blagostanja” i “investicijskim projektima”.

   • josip napisao:

    Tko je kriv…dobro pitanje. Tu postoje nekoliko grupu…jedna je drzava sa svojim kreditima i ludim idejama o “drzavi blagostanja”….a druga su sami gradjani sa svojim kreditima i ludim idejama o “porodici blagostanja”. A opet treci su opet bankari sa svojim ludim idejama o “glavno da se lova okrece”.

    Inace, ipak nisi upravu glede maksime. Ako 10 miljuna Grka duguje 400 miljardi eura to znaci da je svaki od tih Grka potrosio 40,000 eura koje nikada nije zaradio. Znaci…moglo se i bez rada! 🙂

    • b16a2 napisao:

     Bitna je i produktivnost, te smislenost tog rada. Možemo mi ići u krug i kopati rupe, te ih zatrpavati, ili graditi mostove koji ne vode nikuda, pa reći da smo radili i investirali u nešto.

     • Kruno napisao:

      Citiram Josipa (preuzeto s topica “Metoda pomičnih granica…”):
      “5c mozda jeste investicija koja ce se isplatiti za 100 godina, ali bolje i takva investicija nego nikakva.”

    • Siniša napisao:

     10 milijuna Grka duguje 400 mlrd EUR?

     Hmmm…

     Pitanje je koliko su od te sume digli sami Grci, a koliko njihova država. I opet ista priča, političari se zaigrali, digli masne kredite (za blagostanje, razvojne projekte, subvencije, olakšice i slične “radosti”), a stanovništvo će vratiti…A za sve je kriv neoliberalizam!

     Nije svaki od Grka potrošio taj novac. Novac je potrošilo svega nekoliko Grka.

     Zbilja je lijepo biti političar 🙂

     • josip napisao:

      Drzava se zaduzuje da bi isplatila nezaradjene place, nezaradjene penzije, nezaradjenu socijalnu pomoc. Znaci lova opet na kraju dodje na ovaj ili onaj nacin do gradjana.
      Naravno da danas Grci govore kako je netko njih opljackao…isti oni Grci koji vec 20 godina hrcu po uredima za gubljenje vremena i uredno svaki mjesec prime placu od 1500 eura….pardon, ne svaki mjesec jer oni ipak imaju i 13 i 14 placu. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s