Je li HNB nedodirljiv?

Velimir Šonje je jučer za časopis Banka napisao blog-članak o tome kako HNB tiska novac:

Takav odnos kamatnih stopa nije slučajnost. HNB sistematski vodi ekspanzivnu monetarnu politiku. Od nje odustaje rijetko, uglavnom kada izgubi kontrolu nad tečajem i kada tempo deprecijacije pokrene valutnu supstituciju štednje iz kuna u devize te zaprijeti ozbiljnom financijskom nestabilnošću.

Pročitajte cijeli tekst. Ako malo znate povijest centralnih banaka, znate da je financiranje državnih deficita njihov glavni posao, a inflacija način na koji to rade.

Nego, ovdje skrećem pažnju na jednu drugu zanimljivost. Šonjin blog je jučer kada je napisan bio na naslovnici sajta Banke, a danas ga tamo nema, maknut je. Sajt nije takav da se naslovnica dnevno kompletno mijenja, drugi članci koji su jučer bili na naslovnici još su tamo. Recimo, članak Olega Maštruka o Nokiji i Symbianu (koji je zanimljiv, ali nije o bankarstvu) još stoji. Neki drugi su tamo po tjedan dana, itd.

Kritike HNB-a koje ćete pročitati u medijima se uglavnom tiču tečaja, a uvjerljivo najviše mjesta dobivaju raznorazni čudaci, od onih koji zagovaraju nacionalizaciju banaka do onih koji žele da država naštampa više novca kako bismo bili bogatiji. Takvi napadi u kojima i laik vidi greške ne ugrožavaju poziciju centralne banke, štoviše, učvršćuju ju.

Profesionalni ekonomisti se rijetko upuštaju u kritiku, iako su baš oni osposobljeni za to. Oklijevaju li zato jer se ne žele asocirati s bezveznjacima ili iz nekog drugog razloga, ne znam, ali svakako se stječe dojam da je HNB sveta krava kojoj se ne prigovara. Naprotiv, kad se netko i usudi kritizirati, obično se političari, komentatori i ostali nadmeću u tome da obrane HNB. Na primjer:

Premijerka je stala uz Rohatinskog, smijenit će Marića

Premijerka Jadranka Kosor zabranila je Goranu Mariću, šefu saborskog Odbora za financije, da išta više govori protiv HNB-a, a ovih bi ga dana mogla i smijeniti s mjesta predsjednika Odbora. Posljedica je to Marićeva prošlotjednog istupa u Saboru u kojem se obrušio na politiku Hrvatske narodne banke, nakon čega je guverner dr. Željko Rohatinski neizravno zaprijetio ostavkom.

Naime, prošli je petak guverner Rohatinski premijerki navodno rekao da, ako stavovi koje je u svom saborskom nastupu izgovorio Goran Marić, odražavaju mišljenje Vlade, HNB-u je teško surađivati s takvom vladom.

Što je ovo, Staljinova Rusija?
Je li Šonje još živ? 🙂

Centralna banka ima golem utjecaj na ekonomiju i ne smije biti izvan kritike. Naprotiv, moramo ju kritizirati svaki dan, cijeli dan, a ne da rijetka iole ozbiljnija kritika odmah nestane s naslovnice. No dobro, barem nisu obrisali tekst, možete ga pročitati.

Desno: kritičar centralne banke (izvor fotografije: wikipedija)

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Je li HNB nedodirljiv?

 1. nikson napisao:

  prije svega odličan blog. s obzirom da ste ekonomist amater vaša promišljanja o hrvatskom gospodarstvu i ekonomiji uopće su fascinantni. čini mi se da bolje razumijete ekonomskih varijabli bolje od većine naših istaknutih ekonomista koji nerijetko laprdaju gluposti i zbog toga sam pročitao većinu upisa ovog bloga.
  ovdje se ipak ne slažem u prvom redu s originalnim autorom. podaci koji su navedeni su korišteni pomalo proizvoljno kako bi se potvrdilo mišljenje. mislim da je HNB godinama do 2008. vodio restriktivnu monetarnu politiku. povećanjem obvezne pričuve, deviznim omjerima, graničnim pričuvama, kapitalnim zahtjevima i sl. su poskupljivali bankama pogotovo devizne izvore i zato smo u vrijeme najveće svjetske financijske krize ove generacije imali stabilan monetarni sustav. ono stiskanje likvidnosti 2008. je ionako bilo vezano samo uz stabilnost tečaja.
  što se tiče ovog trenutka mislim da HNB ne krije da trenutno vodi ekspanzivnu monetarnu politiku. pa vidi se to jasno kroz kunske kamatne stope koje su rezultat povijesno najvećeg viška likvidnosti hrvatskog bankarskog sektora. i nije istina da one nemaju veze s kreditima. jasno se vidi po podacima hnb-a da prosječne kamatne stope na kunske depozite padaju već neko vrijeme, a iako nisam provodio detaljniju statističku analizu mislim da je očito da to ima jako veze s ekscesivnom likvidnošću banaka u uvjetima stagnacije bilanci. na žalost po hrvatske građane i poduzeća zbog velikog porasta rezervacija i želje banaka za održanjem profitabilnosti, kamatne stope na aktivnoj strani bilanci banaka nisu jednako brzo padale. to možda i je najveća zamjerka hnb-u što nisu za sada pronašli način kako svoju ekspanzivnu politiku pretočiti u pojačano preuzimanje rizika u bankama i jačanje kreditiranja gospodarstva.

  • Simun napisao:

   Hvala na komentaru. Neću braniti autora, ali mislim da je u pravu. Pitanje je li HNB bio restriktivan ili ekspanzivan je pitanje u odnosu na što. HNB je bio restriktivniji nego što su banke htjele, sjećamo se ograničenja rasta kredita i sl, ali znači li to da je bio restriktivan u apsolutnom smislu? Na moru sam i imam lošu vezu na internet pa ne mogu tražiti podatke, ali ako se ne varam, svake godine su monetarni agregati rasli zavidnim stopama. CPI je rastao znatno sporije pa to nije izazivalo zabrinutost, ali napuhao se i kod nas balon s nekretninama i dionicama. Doduše manje nego u nekim drugim zemljama, ali ipak, baloni se ne napuhuju od štednje, nego od ekspanzivne monetarne politike.

 2. Povratni ping: Sloboda od manipulacije novcem | Nedjeljni Komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s