Privatno vlasništvo je važnije od investicija

Hrvatska nije baš idealna zemlja za investiranje, ali neke kritike su čisto pretjerivanje.

Na primjer: Saša Lončar uložit će 6 mil. eura u Srbiju umjesto u Dalmaciju:

Nakon tri godine propalih sastanaka s lokalnim političarima, birokratskih zavrzlama i destimulirajućih potpora poslušao sam savjet poslovnih partnera, kaže Lončar i odustao od Hrvatske

Već u uvodu pronicaviji čitatelj će primjetiti nešto neobično. Destimulirajućih potpora? Zar to nije oksimoron?

Lončar pojašnjava da je prema njegovu iskustvu u Hrvatskoj teško ili gotovo nemoguće raditi elektrane na alternativne izvore energije. Razloga je, kaže, niz. Prvi je što lokalne samouprave za to nisu zainteresirane. Država k tome cijeli proces nepotrebno birokratizira i navodno dijeli poticaje za koje kaže da ih je u praksi nemoguće dobiti.

Približavamo se. Ključni dio je na kraju članka:

Dodaje da povrh toga Srbija vodi energetsku politiku prema kojoj su tamo ulaganja u obnovljive izvore energije financijski sigurnija nego u Hrvatskoj. Pojašnjava da tamo imaju gotovo neograničene kvote za otkup takve energije, a cijena kWh otkupne struje vezana je za euro. “U Hrvatskoj kao da tvrdimo da želimo brzo napraviti tisuće kilometara autocesta po cijeloj državi, ali u isto vrijeme država subvencionira gradnju svega 10 kilometara godišnje. Takva energetska politika znači da su privatni projekti u startu neisplativi i da se na taj način sprječavaju velike privatne investicije u energetskom sektoru”, zaključuje Lončar.

Tu smo dakle. On bi gradio elektrane pod uvjetom da mu država garantira da će biti isplative. Divota! Profit na teret poreznih obveznika. I ja bih tako ulagao.

Ideja da država treba garantirati otkup “ekološke” struje po visokim cijenama je pogrešna općenito, ali u nas je posebno neprimjerena. Često se kao opravdanje navodi odluka EU da poveća udio električne energije iz obnovljivih izvora na 20%, a zanemaruje se da Hrvatska iz takvih izvora oduvijek dobiva preko 50%. Svetiji smo od Pape ali svejedno bi se krstili. Forsiramo gradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana i mini-hidrocentrala iako su to odreda neisplativi izvori koji mogu konkurirati samo ako država otkupljuje struju po napuhanim ciframa.

S rijekama postoji i jedan drugi ozbiljan problem koji ne postoji s vjetrom i suncem. Gradnja brane utječe ne samo na zemljište na kojem je ista sagrađena, nego i na zemljišta kilometrima uzvodno (gdje diže vodostaj) i kilometrima nizvodno (gdje ga spušta). O kakvom se točno utjecaju radi ovisi o lokalnoj konfiguraciji terena i veličini hidrocentrale, ali efekt nedvojbeno postoji. Potencijalno su ugrožena vlasnička prava velikog broja ljudi.

Na primjer, na selu odakle potječem suša ponekad ljeti svede obližnju rijeku na potok. Oni koji su nizvodnije stradaju više, ali ne samo zbog prirode, nego i zato jer oni koji su uzvodnije grade od dasaka privremene brane kako bi zadržali vodu koju zatim pumpama odvode i koriste za navodnjavanje svojih polja.

Bilo bi zanimljivo znati postoji li o tome kakva sudska praksa. Možda se nitko nije sudio zbog toga. Dokazivanje sigurno ne bi bilo lako, a suše i nisu tako česte. Međutim, jasno je zašto bi gradnja stalne brane za jednu od tih famoznih mini-elektrana predstavljala netrivijalan moralno-pravni problem. Kad ne bi bilo pravne zaštite, kada bi svatko smio raditi brane kako hoće, imali bismo privatno provođenje pravde. Ako se dobro sjećam, negdje na rijeci Trebižat u Hercegovini je već bilo obračuna između čovjeka koji je krenuo s gradnjom hidrocentrale i njegovih sumještana koju su ga odlučili spriječiti.

Uglavnom: to što je u Hrvatskoj teško dobiti dozvole za gradnju takvih elektrana je dobra stvar. Zaštita privatnog vlasništva je temelj zdravog društva. Također, subvencioniranje obnovljivih izvora treba prekinuti.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Privatno vlasništvo je važnije od investicija

  1. Marko Kristof napisao:

    upravo iz razloga koje si ovdje naveo direktiva pod obnovljive izvore ne računa već izgrađene hidroelektrane.

  2. Povratni ping: Popis popularnih ekonomskih ideja | Usporedbe

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s