Imamo li dovoljno udruženja?

Alexis de Tocqueville u putopisu Democracy in America (1840):

Amerikanci svih uzrasta, svih stanja, svih mišljenja se konstantno udružuju. Ne samo da imaju komercijalne i industrijske asocijacije u kojima sudjeluju, nego imaju i tisuće drugih vrsta: religiozne, moralne, smrtno ozbiljne, besmislene, vrlo općenite i vrlo partikularne, ogromne i vrlo malene; Amerikanci koriste udruge kada rade proslave, kada počinju seminare, grade gostionice, podižu crkve, distribuiraju knjige, šalju misionare na antipode; koriste ih za gradnju bolnica, zatvora, škola. Na kraju krajeva, ako je potrebno skrenuti pažnju na neku istinu ili razviti o svijest nečemu, oni se udružuju. Svugdje gdje na čelu novog poduhvata u Francuskoj vidite državu a u Engleskoj velikog lorda, računajte na to da ćete u Sjedinjenim Državama vidjeti udruženje.

Ovo je napisano prije 170 godina. Dobro rečeno, a vrijedi i danas. Netko mora poduzimati; ili će država, ili će samoproglašena aristokracija ili ćemo sami. Hrvatska je, bojim se, trenutno zaglavljena u francuskom modelu. Država gradi i škole i crkve i bolnice. Država plaća i znanost i umjetnost. Država financira vjerske organizacije, političke stranke i nevladine udruge.

Uobičajeni argument u prilog financiranju udruženja iz proračuna je “neke stvari su od općeg interesa, pa ljude koji ih rade puno radno vrijeme treba plaćati država, jer članarine i donacije nisu dovoljne”. Gluposti. Stranka koja ne može skupiti dovoljno članarina je nepotrebna stranka, udruga koja ne može pribaviti donacije je nepotrebna udruga, a isto vrijedi i za vjerske organizacije.

Proračun korumpira. Ako ništa, u jedno možete biti sigurni: onaj tko se zalaže za prepolavljanje proračuna sigurno nije iz nega financiran! 🙂

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s