Starokatolička etika i duh kapitalizma

Upravo sam vidio reklamu da ovaj petak Dani Rodrik dolazi u Bol na Braču na konferenciju. Rodrik je poznati američki ekonomist koji se bavi pitanjima gospodarskog rasta, što je nešto što nas u Hrvatskoj prilično zanima. Ovdje je njegov blog. Vjerujem da će predavanje biti zanimljivo.

“Razvojna ekonomija” ili “ekonomija rasta” pokušava odgovoriti kako i zašto gospodarstva rastu. Kako uništiti gospodarstvo je više-manje riješen problem ;), ali kako pokrenuti stagnirajuće gospodarstvo i zašto neke zemlje nikako ne rastu ili čak iz godine u godinu proizvode sve manje (Afrika)… to još uvijek muči i političare i akademske ekonomiste.

U pokušajima da se objasni rast predloženo je manje više sve što čovjeku može pasti na pamet: geografija, klima, prehrana, vjera, kultura, rasa, povijesne slučajnosti, itd, itd.

Jedna posebno utjecajna ideja je ona koju je Max Weber predložio u svom djelu “Protestantska etika i duh kapitalizma”. Weber je primjetio da su sjevernoeuropske protestantske zemlje nakon Reformacije preuzele primat u trgovini i proizvodnji, također, da su u miješanim društvima protestanti bogatiji, poduzetniji, češće na čelu firmi i tako dalje.

Iz toga je zaključio da je upravo protestantizam (posebno Kalvinizam) ključni sastojak koji je omogućio kapitalizam. Mislim da je bio u krivu. Jeste li kad čuli za starokatolike?

After the First Vatican Council (1869–1870), several groups of Austrian, German and Swiss Catholics rejected the solemn declaration concerning papal infallibility in matters of faith and morals and left to form their own churches. (…) gradually introduced the vernacular into the Liturgy until it completely replaced Latin in 1877. In 1874 Old Catholics removed the requirement of clerical celibacy.

Ovdje nisu bitni teološki detalji, bitno je tko je odlučio da papa nije nepogrešiv: austrijski, njemački i švicarski katolici (ne svi, naravno). Nisu francuski, nisu španjolski, a nisu niti hrvatski ili poljski. Odlučili su oni čiji su svjetonazor i običaji bili ionako bliski protestantima.

Drugim riječima, ne formira religija društvo, nego društvo formira religiju. Sjeverni narodi su jednostavno prilagodili svoju religiju sebi, svojim shvaćanjima i običajima. Protestantizam nije stvorio kapitaliste. Kapitalisti su stvorili Protestantizam.

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Starokatolička etika i duh kapitalizma

  1. cronomy napisao:

    Na tragu ove teme, ova knjiga bi trebala biti zanimljiva.
    Rodney Stark – The Victory of Reason: How Christianity Led to Freedom, Capitalism, and Western Success
    http://www.amazon.com/Victory-Reason-Christianity-Freedom-Capitalism/dp/0812972333/ref=ed_oe_p

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s