Prema općinizaciji Hrvatske

Općine su zanimljiv problem. Slažem se sa Nedjeljnim Komentarom da ekonomska neodrživost oko polovice općina bode oči. Jedini protuargument vidim u tome što je država prisvojila gotovo sve porezne prihode na državni nivo. Ispravnost takve organizacije je, po meni, upitna. Mislim da je čak i Jugoslavija bila manje centralizirana. Čak i taj argument je slab jer očito postoje općine koje se održavaju iz skromnih prihoda koje imaju.

Smatram da je oporezivanje i trošenje poreza (kad ih već moramo imati) treba biti na što nižem nivou. Regija je bolja od države, županija je bolja od regije, općina je bolja od županije. Općine gledam sa većom simpatijom nego centralnu državu i zato me zanima kako je moguće organizirati iste ne samo tako da budu ekonomski održive, nego da nastaju i prestaju na pravedan način.

Kako odrediti granice općine? Mogli bismo uvesti ovakvo pravilo: vlasnici privatnih posjeda na granici općine imaju pravo izbora kojoj od općina žele pripadati. Odlaskom jedne granične parcele, druga parcela postaje granična. Na taj način postojala bi konkurencija među općinama: one koje nude više za manje novca privukle bi više teritorija.

Dobra inovacija koja bi išla s tim je uvođenje pojma “neustrojenog područja”, nečega sličnog američkim “unincorporated area“. Radi se o područjima koja nemaju lokalnu vlast, dakle nemaju ni troškove (poreze) ni koristi koja idu s njom (hmmm). Potreba da nešto nabrojim za ovu drugu zagradu me dovodi do pitanja čemu opće služe općine :-). Održavaju lokalnu infrastrukturu, ali koliko ja znam o cestama se brine država ili županija, o školama se brine država… možda vrtići? Odvoz smeća? Sitna infrastruktura?

U svakom slučaju, postojanje prijetnje napuštanja općine bi bilo dobra disciplinska mjera koja bi tjerala općine da pružaju stvarno korisne usluge.

Ovaj unos je objavljen u svjetskom tisku. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s